top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLale Yılmaz

Ne kas ama ...

Belki de daha önce hiç adını duymadığınız çok önemli bir kastan bahsetmek istiyorum. Bu kasın adı PSOAS KASI. Göğüs kafesi ve gövdenin her iki yanında birer tane bulunan ve gövdeyi bacaklara bağlayan psoas, derin ve yüzeysel bölümleri olan, 45 - 50 santim uzunluğunda bir kastır. Diyaframla bağlantılı olduğu için nefes alıp vermeyle de yakından ilişkilidir.

Alt omurgayı bağlayan tek kas olan psoas,

  • bizi dik tutar

  • yürümemiz için en gerekli aksiyon olan bacaklarımızı kaldırmamızı sağlar.

Eğer hareketin hayatın önemli bir fonksiyonu olduğunu düşünüyorsak, sağlıklı psoas, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.

Sıkıntı, stres, kaygı yaşadığımız dönemde ruhsal olarak da bizi ayağa kaldıracak kastır.

Onu sağlıklı tutmak, ayağa kalkmak ve harekete geçmekte anlamlıdır. Korkularımızla teslim olduğumuzda gücünü tam tersi bir yöne kullanıp bizi hareketsiz bırakacak kastır. Bu da psoasın anksiyete ve korkuyla bağlantılı olan fiziksel semptomlardan etkilendiği anlamına geliyor. Kalça fleksörleri adı da verilen bir grup kasın önemli bir parçasını oluşturan psoas, anne karnındayken, cenin pozisyonunda uzun süre bükülü kaldığı için o dönemden itibaren kısalır ve doğduğumuz anda gerilmiş olarak hayata başlar.

Bu kasın gerginliğinin artma sebeplerinin başında uzun süre hareketsiz oturmak gelir. Ayrıca; dar kıyafetler, rahatsız ayakkabılar, yanlış duruş şekilleri gibi günlük hayatta fazlasıyla kullanılan unsurlardan etkilenip daha da gerilir. Özellikle uzun süreli masa başı çalışmaları, yanlış oturma ve duruş şekilleri, bu kasın gerginleşip kısalmasına neden olur. Bu durum leğen kemiğinin öne eğilmesine de neden olur. Bu kronik gerginliğin hayatınızı ne denli etkilediğine gelirsek;

Sırt, diz ve kalça ağrılarınız bir yana, sindirim sorunları ve düzensiz nefes alıp verme gibi pek çok rahatsızlıkla karşı karşıya kalmanızın altında psoas kasının rolü büyüktür.


Psoas, en büyük bükücü kaslardan biri olarak, korku ile hemen devreye girer.

Çok yüksek bir ses duyduğumuzda veya fiziksel zarar görme olasılığı olan ani bir durum bizi hazırlıksız yakaladığında beden korunma haline geçer.

Baş omuzların arasına doğru çekilir, omuzlar kulaklara doğru yükselir, karın kasları kasılır ve bedenin arkasındaki kaslar katılaşır. Korku reflexi her ateşlendiğinde psoas kasılır.

Bu da psoasın anksiyete ve korkuyla bağlantılı olan fiziksel semptomlardan etkilendiği anlamına geliyor.


İşin ilginç yanı, psoas kasının dünyaya bakış açınızı bile etkileyebilecek ölçüde büyük bir önem taşıyor olması. Bir kas nasıl olur da duygusal durumunuzu ve başkalarıyla olan ilişkinizi etkileyebilir?

Kulağa garip gelse de durum gerçekten bundan ibaret. Psoas sizin davranışlarınız üzerinde doğrudan etkili. Bildiğiniz gibi ‘korku’ duygusu olmadık anlarda bile insanı ele geçirip hareketleri kısıtlayabiliyor. Vücutta kilitli kalan korku, kişilerde fiziksel ve duygusal gerilime sebep oluyor. Psoas kasına denge kazandırarak bu gerilimi azaltmak ve bu korku halinden kurtulmak mümkün. Psoas kasının dengelenmesi, yaşamsal enerjiniz sağlıklı bir psoas kası ile çok daha kolay yayılabilir ve fiziksel hareketlerinizdeki kısıtlanmalar ortadan kalkacağı için çok daha enerjik hale gelebilirsiniz.

Peki bu kası gevşetmek, sağlıklı ve dengede olması için neler yapabiliriz derseniz?

Öncelikle,

  • Yaşamınıza hareketi ilave etmeniz çok önemli. Bunun için yürüyüşle başlayabilirsiniz.

  • Yoga (özellikle yin yoga) ve pilates hareketlerinin bacak ve kalça gevşetmeye yönelik olanlar

  • Düzenli nefes egzersizleri ile bilinçli olarak nefes alışkanlığını geliştirmek

  • Sakin ve derin burun nefesleri alıp vermek

  • Diyafram nefesini aktive etmek öneriler arasındadır.

Bu kasla ilgili yapacağınız egzersizlerin öncesinde belli pozisyonlarda bedeninizi gevşetmenin faydası vardır. Dengeleyici dinlenme süreçleri ve gevşeme olmadan bu duruş katı forma dönüşebilir ve bu pozisyonda kendinizi iyi hissetmeniz mümkün değil.

Örneğin ;omuzlarınızı iyice düşürüp kendinizi kapayıp iyi hissediyorum diyebilir misiniz? Hissedebilmeniz mümkün değildir.

Psoas kasınız gergin ve mutsuzsa, mutlu olabilmemiz pek mümkün değildir.

· Bel ağrısı,

· kalça ağrısı,

· kasık ağrısı,

· mesane problemleri,

· kabızlık,

· zayıf dolaşım

· bacak uzunluğu, uyuşmazlığı

· adet krampları gibi birçok fiziksel sorun yaşamamız mümkündür.


PSOAS GERGİN, BİTMEZ DERDİN


Lale YILMAZ

15.01.2023




17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page