top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLale Yılmaz

Farkında mıyız?

Güncelleme tarihi: 5 Eyl 2022

Sabah yataktan kalktığımızdan itibaren tekrar yatana kadarki süreci şöyle bir canlandıralım gözümüzün önünde. Her sabah, her akşam belki de her öğlen, günün farklı saatlerinde farklı rutinlerimiz vardır elbette. Bu rutinlerin birçoğunu uyguladığımızı hatırlamıyor bile olabiliriz günün sonunda. Sizi bilmem ama bazen ben” bu sabah dişimi fırçalamış mıydım acaba” gibi sorularla kendimi sorgularken buluyorum.

Hele bir de büyükşehirde ve modern yaşamın içerisindeysek farkında olmakla ilgili durum biraz daha zorlaşıyor.

Rutinleşmiş birçok şeyi yapıyoruz, hatta birkaçını bir arada yaptığımız bile oluyor. Peki bunları yaşarken, yaparken ne kadar otomatikleştiğimizin farkında mıyız?

Bunları yaparken duygularımız, zihnimiz, bedenimiz ve dahi nefesimizin nasıl olduğunun farkında mıyız?

Yazıyı okurken aklınızdan geçen cevabın “HAYIR” olduğunu hissedebiliyorum.

Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Birçoğumuz yaşamın içinde akıp giderken, koşuştururken, otururken, yemek yerken, uyurken, kahve içerken, diş fırçalarken, okurken, dinlenirken, müzik dinlerken, yürürken, sohbet ederken, araba kullanırken, öfkelenirken, tartışırken, neşeliyken, çiçek koklarken, çalışırken hissederek, fark ederek yapmıyoruz. Ya da bu şekilde hissetmemiz, fark etmemiz gerektiğinin farkında bile değiliz.

Bu kadar çok farkındalık kelimesinden bahsediyorken, “peki nasıl farkında olacağız” sorusunu duyar gibiyim.

Yaptığımız şeyin, bulunduğumuz yerin, duygunun, mekânın, olayın, düşüncenin her birinin farkında olabilmek için şimdiki an’ın içinde ve farkında olabilmek kıymetli.

Bu kadar iş, güç, sıkıntı, acı, fiziksel, zihinsel, ruhsal zorluklar içinde bunu yapabilmek mümkün müdür?

Cevabım “EVET”

Olumlu, olumsuz, hoşlandığımız, hoşlanmadığımız tüm an’ların içinde olabilmek, bunlarla kalabilmek, savaşabilmek, içinden güçlü bir şekilde çıkabilmek için ihtiyaç olanların hepsi kendimizde mevcut. Öncelikle kendimizi ve neye ihtiyacımız olduğunu fark etmek ilk adımlardan biridir.

Şu anda bulunduğunuz yerde kafanızı kaldırıp gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz maviyi şimdi görebilirsiniz. Belki biraz sonra bir bulut gelecek ve renk değişecek ya da gece olacak.

Şimdi kafanızı kaldırıp bakmadığınız gökyüzü için engelin ne olduğunu kendinize sormakla başlangıç yapabilirsiniz.

Yaşamda tüm bilincinle bedeninle her bir olayın içinde farkında ve o an ’da olabilmek destekleyicidir. İçinde bulunduğunuz her an’ı elinizden geldiğince fark edebilmek, acı veya keyif verenleri ayrıştırmak için sadece kendinize, dikkatinize ve nefesinize ihtiyacınız olduğunu hatırlamanız gereken en basit yöntemdir.

Yukarıda bahsettiğim birçok yaşam rutinin içinde şimdiki an’la bağlantımızı kaybetmemiz çok doğal ve hepimiz böyle yaşıyoruz.

Bunu değiştirmek ve yaşam içinde farkındalığı artırarak devamını sağlamak için; kendinize şu soruyu sorarak başlayabilirsiniz

“ŞİMDİKİ AN İÇİNDE OLMAK İÇİN NEYE İHTİYACIM VAR?”

Cevabı dışarıda aramayın, tüm cevaplar sizin içinizde. Belki ilk başlarda hiçbir cevap alamayacak veya gelen cevapları anlamsız, komik, saçma bulacaksınız. Sakın pes etmeyin ve kendinize nazik olmaya ve tüm dikkatinizle bu çabanızı gözlemleye devam edin.

İhtiyacınızı fark etmek için sessiz kalmak, kısacık da olsa durmaktır çoğu zaman. Unutmayın ruh sessizliği, sakinliği sever. Sessiz ve durmuş olduğunuzda içinizden gelen mesajları fark etmek konusunda becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Yavaşlayıp veya kısacık durup kendinize ihtiyacınız olan dikkati, bakımı vermek sizi şimdiki an’a ve buraya getirmenin en büyük desteğidir.

Bunu yapmak, tüm sorumluluklarınızdan vazgeçmek, zamanı durdurmak, herkesten uzaklaşmak anlamını taşımaz.

Tam tersine tazelenme ve merkezlenme ile şimdiki an’a getirir ve farkındalıkla kaldığınız yerden durumu gözlemleyebilir ve devamını sağlayabilirsiniz.

An’a gelmek için neye ihtiyacınız olduğunu düşünürken, birkaç ipucu da vermeden geçmek istemiyorum.

Birinci öncelik bilinçli bir nefes almak, nefes vermek

Belki oturuyorsunuz ayağa kalkabilirsiniz, bulunduğunuz alanda yürüyebilirsiniz birkaç adım

Bedeninizi esnetebilirsiniz, uygunsa bir müzik açıp dans edebilirsiniz.

Pencereden gökyüzüne bakabilirsiniz, dışarıya bakıp gözlerinizi sevdiğiniz bir nesnede dinlendirebilirsiniz

Burnunuzdan birkaç derin nefes alıp, ağzınızdan uzunca bırakabilirsiniz.


Farkındalıkla …


Lale YILMAZ

01.07.2022





33 görüntüleme0 yorum
bottom of page